Aquest llibre reuneix intervencions que responen a la pressió d un present: una sèrie d esclats de la lògica de la igualtat i del poder del «que no és res» —des dels indignats, de la nit a les armilles grogues i les seves rotondes—; l aparició del populisme i l esdeveniment autoritari de la versió «consensual» i «policial» de la democràcia; el renaixement del racisme d estat i les passions desiguals: islamofòbia, polítiques antimigrants i anti-gitanes, neorepublicanisme reaccionari.
El llibre testimonia la capacitat d un filòsof, la trajectòria del qual s ha dedicat a la defensa del sentit igualitari de la democràcia davant la seva desviació oligàrquica, de posicionar-se durant trenta anys i intervenir en la situació política i social. Durant trenta anys la contrarevolució intel·lectual ha volgut transformar totes les lluites socials i els moviments d emancipació del passat en pròdroms del totalitarisme, totes les afirmacions col·lectives oposades al regnat de les oligarquies econòmiques i estatals en símptomes d egoisme i endarreriment. En canvi, les intervencions aquí reunides pretenen fer visibles les ruptures que els invents igualitaris operen en el teixit de dominació. No aporten el punt de vista del científic o del moralista, sinó només una aportació individual a l obra per la qual individus i col·lectius sense legitimitat s apliquen per redibuixar el mapa del possible.
AUTOR
Jacques Rancière, nascut a Algèria el 1940, és professor emèrit d Estètica i de Filosofia Política al Departament de Filosofia de la Universitat de París VIII (de la qual han estat professors F. Chatelet, G. Deleuze o J.F. Lyotard entre altres intel·lectuals francesos). També ha estat Director del Programa del Collège International de Philosophie de París.
|